Zagreb

Zagreb er en flott by, sommer som vinter, og en perfekt destinasjon for en langweekend med familie, kjæreste eller på egen hånd.
For å gjøre det lettere å finne frem i byen finnes det en fin hjelp til deg som skal dit dit for første gang. Her får du hjelp til å finne de beste severdighetene, samtidig som du sparer både tid og penger.
Zagreb Card er et fordelskort som gir deg ulike fordeler på over 70 steder i den kroatiske hovedstaden.
Her får du blant annet gratis inngang til byens fire museer, utsiktstårnet Zagreb Eye  og dyreparken.
Har du dette kortet, kan du også reise gratis med både kabelbanen og rutebusser innenfor bygrensene.
Velkommen til Zagreb, Kroatias fantastiske hovedstad!
 Alle har sin egen opplevelse av Zagreb.Zagreb er både grønn og naturlig, samtidig som den oppleves som en pulserende storby, full av muligheter. Her finner du noe for enhver smak!

5 høydepunkt

 
Katarinin Trg
 
Kanskje den beste utsikten i byen – over røde tak i retning katedralen – finner dupå dette torget bak  jesuittkirken St. Catherine. Det er det perfekte utgangspunkt for en vandring i Upper Town. Torget huser også Zagrebs mest berømte gatekunst; Hvalen, som pryder fasaden til den forlatte Galerija Gradec-bygningen.
 
Mirogoj
 
10 minutters kjøretur nord for sentrum (eller en 30-minutters spasertur gjennom grønne gater) tar deg til en av de vakreste kirkegårdene i Europa, plassert ved foten av Mt Medvednica. Den ble designet i 1876 av den østerriksk-fødte arkitekten Herman Bollé, som tegnet en rekke bygninger i og rundt Zagreb. Den majestetiske arkaden, toppet av en rekke imponerende kupler, ser ut som en festning utenfra, men gir en helt annen følelse og opplevelse på innsiden. Den frodige kirkegården er dekket av stier og prydet med skulpturer og nydelig utformede graver. Her finner du blant annet graven til dikteren Petar Preradović og bysten til Vladimir Becić av Ivan Meštrović.
 
Dolac Market
 
Midt i hjertet av byen har Zagrebs travle frukt- og grønnsaksmarked vært et viktig møtepunkt siden 1930-tallet da det ble opprettet av myndighetene, på grensen mellom øvre og nedre bydel. Selgere fra hele Kroatia kommer hit hver dag for å selge ferske råvarer. Hoveddelen er på et forhøyet torg; på gateplan finner vi innendørs boder som selger kjøtt, meieriprodukter og blomster. Båsene i den nordlige enden av markedet er fullpakket med lokalt produsert honning, olje, forskjellig håndverk og billig mat.
 
Museum of Broken Relationships
 
Fra visnede romanser til ødelagte familieforbindelser; dette fantastisk sære museumet vitner om det som er igjen etter at et forhold er avsluttet. Her finner vi triste historier fra hele verden. Utstillingen spenner fra det morsomme til det hjerteskjærende, På samme tid morsom, gripende og rørende; Utstillingen er en perfekt oppsummering av menneskelige relasjoner. Den utradisjonelle samlingen har tidligere vært verden rundt før den slot seg til ro i Zagreb i sitt permanente hjem. Du kan la inntrykkene synke utenfor på den koselige kafeen med fortausbord. Det er jazzkvelder på torsdager om sommeren og høsten.
 
Croatian Museum of Naïve Art
 
En fest for fans av kroatisk naivkunst kunst (en form som var veldig vanlig og poulær lokalt og over hele verden i løpet av 1960- og 70-tallet). Dette lille museet viser rundt 80 kunstverk som illustrerer hele spekteret av fargerike, og ofte drømmeaktige stiler innen sjangeren. Disiplinens viktigste kunstnere, som Generalić, Mraz, Rabuzin og Smajić, vises alle her. 
 
Tkalčićeva
 
Zagreb er for mange en pulserende metropol med barer og kafeer. Kroatene er et sosialt folkeslag som elsker å bruke timesvis sammen med venner og kjente på bar og kafe.
Ting foregår riktignok ikke gjennom hele natten, og de fleste stedene stenger ved midnatt.
Kaffepause
 
Tar du først turen til Zagreb, må du bruke tid på špica, den veldig lokale Zagreb-tradisjonen med å nippe til kaffe i sentrum lørdag formiddag.
Her møtes innbyggerne for å sosialisere, slarve og drikke kaffe mens de snakker om uken som har gått.
En flott måte å oppleve det ekte Zagreb på!
 
Nattklubber
 
Zagreb er ikke en by full av nattklubber, men noen tilbud finnes det. Tilbudet er likevel variert og byr på mange ulike opplevelser.
De fleste klubbene åpner kl 22, men det er rundt midnatt det tar seg opp. Mange klubber er kun åpen i helgene, fra torsdag til lørdag.
 
Craft Beer Hotspots
 
Trenden med håndverksøl har i høyeste grad nådd Zagreb.
Her finner du både lokale og internasjonale smaker, og byen har mer enn nok å by på til å slå ihjel en helg.
Opatovina er det området med flest ulike barer, her kan du begynne i den ene enden og la kvelden fortsette nedover gaten.
Her finner du for eksempel Craft Room, som serverer både lokale sorter og importert håndverksøl. Craft Room er kanskje det beste stedet å begynne for å bli kjent med den lokale bryggekulturen.
Litt lenger øst finner du Garden Brewery som serverer sitt eget øl, brygget i restauranten. Prøv Kettle Sour med sine syrlige, fruktige smaker eller en Session Ale med blomsterovertoner.
Her får du livemusikk om lørdagene, og om søndagene er det vanlig å dra hit med hele familien.
Et annet bra sted er Hop Inn, en liten og rolig plass hvor du finner spennende, lokale sorter. Prøv f.eks. øl fra Zagreb-bryggeriene Nova Runda og Zmajsko.
På Pivnica Medvedgrad serverer de sine egne sorter, brygget på stedet. Prøv en eller flere av de fem husølene, f.eks. en klassisk weissbier eller en godt humlet lager. 
De har også søsterpuben Pivnica Mali Medo lenger nede i gaten som serverer det samme utvalget.
 
Verdens korteste kabelbane 
 
Denne banen er verdt en tur! Bare 66 meter lang forbinder den øvre og nedre bydel.
Kult utseende og billig (4 HRK pr tur), men det er mer for å ha gjort det enn av nødvendighet.
Turen opp til Gradec gjør du unna til fots på få minutter uansett.

Del artikkelen på facebook:

Share on facebook
Facebook

Relaterte artikler

Brac

Med sine 396 kvadratkilometer er Brač den største øyen i Dalmatia, og den tredje største

Les mer

Hvar

Øya Hvar ligger midt i Dalmatia, som en langt og smalt bindeledd mellom fastlandet, øyene

Les mer

Ciovo

Ciovo – nært og nydelig! Bare noen få minutter fra flyplassen i Split ligger øyen

Les mer