Split

Split er den største byen i Dalmatia, og den nest største i Kroatia. Byen har rundt 200 000 innbyggere, og er en vakker by med en helt spesiell livsstil og atmosfære!

Veli Varoš , som daterer seg tilbake til middelalderen, er en av de mest pittoreske delene av byen. Her finner du noen få hus og kirker, men som skjuler en lang og interessant historie om mennesker gjennom mange generasjoner i denne kroatiske kystbyen.
 
Vi anbefaler et utvalg av steder i denne byen fylt med historiske monumenter, restauranter og barer. Husk å ta deg god tid, sitt og nyt kaffen mens du tar inn over deg historien og de vakre severdighetene rundt deg.
 
1. Riva
 
Split er kjent for sin vakre sjøfront, kjent som riva, som er innrammet med palmer og kafeer ut mot det azurblå Adriaterhavet. Å drikke kaffe ved sjøen er det vanligste å gjøre her, så husk å sette det som første punkt på agendaen!
 
2. Diocletian’s Palace og de mystiske kjellerne
 
Et av de best bevarte monumentene over romersk arkitektur i verden finner du her i Split. Palasset ble bygget som en luksusvilla for den romerske keiseren Diocletian og tjente samtidig som militærleir i  romertiden, spesielt i det 4. århundre. Inngangen er gjennom De gyldne portene, som veien fra de nærliggende byene førte til. Byen slik vi kjenner den i dag utviklet seg herfra, så det er rimelig å si at dette er det opprinnelige hjertet til Split. Det er interessant å vite at området en gang var isolert fra datidens viktigste sentrum, Salona, som i dag kjenner som Solin. Etter hvert som århundrene gikk ble palasset mer og mer viktig, og Split overtok som det naturlige sentrum i regionen.
3. Peristyle (Peristil)
 
Dette torget var en gang sentrum i selve palasset, og det var her Jupiter-tempelet var plassert. Senere ble tempelet til St. John’s Baptistery som vi kjenner det i dag. Peristil er omgitt av palass i ulike størrelser og er et av de mest livlige stedene i Split. Vel verdt et besøk for å kjenne på pulsen og det levende bybildet!
 
4. Gregory of Nin (Grgur Ninski)
 
En kjent biskop fra middelalderen er husket som en helt siden han forsvarte bruken av kroatisk språk som liturgisk språk. Her finner du rene ønskebrønnen. Berører du tåen til statuen av biskopen, blir dine ønsker oppfylt. Spennende?
 
5. St. Domniuskatedralen (St. Duje)
 
Katedralen som er bygget på Peristil var en gang mausoleum over keiser Diocletian. Ettersom han døde på begynnelsen av det 4. århundre, gjør dette St. Duje til verdens eldste katedral. Men siden det egentlig ikke var en katedral før på 700-tallet, blir det likevel en sannhet med visse modifikasjoner. Det er likevel interessant å merke at siden keiseren drev forfølgelse av kristne, er dette stedet som forbinder hedenske, kristne, middelalder- og moderne tider.
6. Pjaca
 
People’s Square, eller folketorget – på folkemunne kalt Pjaca, er omgitt av det gamle rådhuset og er faktisk det sentrale stedet i bylivet i Split. Det ble først nevnt på 1200-tallet, som St. Lawrence’s Square, og etter at den romerske aktiviteten flyttet til Diocletians palass og området rundt, var dette den første delen som ble bebodd av «vanlige» mennesker.
 
7. Prokurativ
 
Et annet berømt torg, med det offisielle navnet republikkplassen, er oppkalt etter buene til ny-renessansebyggene som omkranser torget. Det ligner St. Marks Square i Venezia, og har en åpning på den ene siden som gir en vidunderlig utsikt over havnen og havnebassenget. På samme måte som på Riva er det viktig å ta et kaffestopp både her og andre steder. Husk å bruke lang tid, på ekte kroatisk vis!
 
8. Voćni trg (Fruit square)
 
Det offisielle navnet er Radic Plass, oppkalt etter Antun og Stjepan Radic som var sentrale politikere og samfunnsaktører i andre halvdel av 1800-tallet. Dette var opprinnelig stedet der lokale kvinner kom og solgte frukt fra hagene sine. Vocni Trg er utvilsomt det vakreste torget i byen, så husk å legge turen innom! Området er omgitt av det venetianske tårnet, festningen, palasset til Milesi-familien og monumentet til Marko Marulić, den berømte kroatiske forfatteren, og er et perfekt sted for å slappe av, med sine mange barer, restauranter og butikker.
 
9. Marmont street (Marmontova Utica)
 
For mange den vakreste gaten i byen, omgitt av bygninger og et teater, og en populær handlegate. Marmont street også historisk viktig siden det huset det første biblioteket og kinoen i byen.
 
10. Marjan
 
Dette er en berømt grønn del av Split med utsikt over byen og den vakre kroatiske kysten. En høyde, skog og en park. Dette er det perfekte stedet hvis du ønsker å vandre rundt i den grønne oasen og besøke noen få små kirker som går tilbake til middelalderen. Meštrović-galleriet var en gang en villa tilhørende den berømte 20-århundrede kroatiske billedhuggeren Ivan Meštrović, og i dag er det et galleri som rommer kunstnerens viktigste verk.
 
11. Sustipan
 
Den gamle kirkegården, full av historiske monumenter, er for mange innbyggere den mest populære delen av byen. Det ligger på en liten halvøy som heter Sustipan, omgitt av vakker natur og ruinene av et gammelt kloster.
 
12. Matejuška havn
 
Å drikke øl i denne gamle havnen med utsikt over sjøen er en tradisjon i Split. I tillegg er det en tradisjon å drikke vin, spise og synge, og noe du garantert du vil oppleve mens du går rundt i havnen, blant de mange fiskebåtene og de sultne og forventningsfulle måkene.
13. Bačvice, Ovčice, Žnjan, Kašjuni, Obojena beach
 
Den mest populære stranden i Split, Bačvice, er det perfekte stedet for å teste favorittidretten i byen – picigin. Picigin er en tradisjonell, kroatisk sport som man spiller på grunt vann der hensikten er å unngå at ballen treffer vannflaten!
Alle disse strendene er et glimrende valg hvis du vil ta en rask dukkert før du drar tilbake til byen.
 
14. Poljud stadion
 
Hjemmearenaen til hele Dalmatias favorittlag, Hajduk Split, er kjent for sin spesielle arkitektur med den skallingnende konstruksjonen. I tillegg ligger Poljud rett ved sjøen og kan sees på lang avstand.
Selv om du ikke er en stor fotballfan, er Poljud vel verdt et besøk, ikke minst på grunn av den spesielle utsikten som beliggenheten ved sjøen gir!
Poljud stadion tilbyr guidete turer, som gir deg et godt innblikk i både stadion og klubbens indre liv.
Er du heldig, er det også hjemmekamp når du er i nærheten. Det er en sjanse du bør benytte deg av!
Stemningen før, under og etter kamp er helt unik. Utenfor stadion samles tusenvis av mennesker til grilling og sosialt samvær, som oftest i timesvis før kampen begynner.
Inne å stadion er stemningen unik, og feiringen fortsetter etterpå, uavhengig av resultatet.
Vi har vært der – det er virkelig å anbefale!
 
15. Fiskemarkedet og Pazar
 
Hvis du er på jakt etter de beste stedene å spise, er listen veldig lang! Siden vi må velge, vil vi anbefale to livlige steder der du kan velge de beste lokale ingrediensene, spiza, og lage et måltid som seiler langt opp på listen over favoritter!

Del artikkelen på facebook:

Share on facebook
Facebook

Relaterte artikler

Zagreb

Zagreb er en flott by, sommer som vinter, og en perfekt destinasjon for en langweekend

Les mer

Brac

Med sine 396 kvadratkilometer er Brač den største øyen i Dalmatia, og den tredje største

Les mer

Hvar

Øya Hvar ligger midt i Dalmatia, som en langt og smalt bindeledd mellom fastlandet, øyene

Les mer