Seiling

Å bevege seg i båt langs den kroatiske kysten er noe av det flotteste man kan gjøre! Det er så mange fine steder at du risikerer å aldri bli ferdig.

Skjærgården langs Adriaterhavet er mildt sagt spekket med destinasjoner; store øyer, små viker, halvstore holmer og de nydeligste småbyer.
Kroatene har alltid vært et sjøfolk, og ferdselen langs kysten er preget av det. Det er kort reisetid mellom marinaene, som tilbyr deg alt du trenger. Mat, strøm, vann og en rekke andre seilere du kan prate med og dele røver- og seilehistorier med.
 
Og så har du alle småbyene du kan legge til i.
På kroatisk vis ligger de innerst i en bukt, godt skjermet for vær og vind, og de fleste steder har gode landingsforhold. Hvis ikke det er plass langs kaien, er sjansen stor for å ligge for anker ute i bukten eller rundt neste nes.
Uansett hva du velger, er det lurt å komme seg til land før mørket faller på, da er du tryggest.
Avgiften for overnatting varierer fra sted til sted, men i landsbyene er ikke prisene særlig stive.
Du får som regel besøk av en Harbour Master som tar seg av oppgjøret, ellers kan du spørre deg for i nærmeste butikk eller restaurant. De lokale vet alltid veien.
Med mindre du har usedvanlig tjukk lommebok er det bare å slå fra seg å lande til kai i byer som Trogir, Dubrovnik og Split. Der er kaiene dominert av de store luksusyachtene, og prisene er deretter.
Men; like rundt neset finnes en liten kai, en bukt du kan ankre opp i eller en liten, karismatisk landsby med plass ved kaien, så kan du heller ta lettbåten inn til byen 🙂
Du trenger heller ikke dra til en by eller en marina.
Det finnes neppe offisielle tall, men den kroatiske skjærgården har omtrent flere milliarder små viker du kan ankre opp i. Jeg har vært med å overnatte ved et gammelt ubåtfeste fra Jugoslaviatiden ute på en av de små øyene i Dalmatia, så det er bare å se seg om 🙂
 
En definitiv fordel er at du har badekaret/svømmebassenget rett utenfor døren!
Adriaterhavet er godt og varmt om sommeren, og du har alltid sjansen til å hoppe uti og avkjøle deg.
 
Det finnes tusenvis av seilbåter til utleie i Kroatia. De ligger side ved side i marinaer fra nord til sør, og selv om utvalget er godt, er de også svært ofte oppbestilt.
Det lønner seg derfor å være ute i god tid.
Her får du også mye praktisk info og tips i forkant av turen.
Det kan alltid være greit å leie hos noen som har norske kontrakter o.l., men de lokale forholdene er også trygge. Kroatene er ærlige sjeler, og er ikke kjent for å lure noen.
Leier du hos en av de lokale marinaene, er du i de beste hender.
 
Er du erfaren med seilbåt, kan du skipre selv. Pakk bagasjen ombord, bunkre opp med mat, drikke (husk vann!) og legg fra kai. Du er i gang med en av dine fineste ferier!
Er du mindre erfaren, kan du alltid leie med en skipper som er godt kjent.
En fordel med det er at du da får en som er lokalkjent, og vet om de beste rutene og de beste landingsstedene langs kysten.
Enten du drar fra Dubrovnik, Trogir eller lengre nord, får du med deg mye av skjærgården på en uke.
Er du heldig, har du to uker til rådighet!
Seiler du på egenhånd er det likevel flust med tips og råd å finne. Ta i bruk internett før du reiser, eller få anbefalt en seilrute fra utleier.
På samme måte som kroatene, er også båtfolk vennlige og inkluderende. Uavhengig av språk og seilingsflagg rekker de aller fleste ut en hånd for å hjelpe med taustumpen, seilingsråd eller tips til lokale spesialiteter, vannhull og severdigheter.
 
Det finnes også en rekke tilbydere som lager pakketurer og tematurer til grupper. Ta med en vennegjeng eller noen fra jobben og få en fantastisk opplevelse!
 
Velger du seilbåtferie i Kroatia har du gjort et godt valg, og sjansen er svært stor for at du ønsker deg tilbake når ferien er over 🙂
 
God tur!

Del artikkelen på facebook:

Share on facebook
Facebook

Relaterte artikler

Zagreb

Zagreb er en flott by, sommer som vinter, og en perfekt destinasjon for en langweekend

Les mer

Brac

Med sine 396 kvadratkilometer er Brač den største øyen i Dalmatia, og den tredje største

Les mer

Hvar

Øya Hvar ligger midt i Dalmatia, som en langt og smalt bindeledd mellom fastlandet, øyene

Les mer