Rovinj

Middelalderbyen Rovinj fanger deg med sin vakre arkitektur og romantiske stemning ved Adriaterhavet.
 
Sjarmerende brosteinsgater, trange smug og vakre pastellfargede bygninger. Rovinj er virkelig en perle av en by, som med god grunn blir kalt Istria-halvøyas vakreste. 
Middelalderbyen kjennetegnes av det høye kirkespiret tilhørende St. Euphemia-kirka, som befinner seg midt hjertet av Rovinjs pittoreske gamleby. Her finner du også et av byens beste utsiktspunkter, da kirka ligger majestetisk plassert på byens høyeste punkt. 
 
Veien opp dit er snirklete og belagt med brostein, og tar du en liten avstikker på veien opp oppdager du garantert en sjarmerende restaurant eller en liten butikk som selger lokale spesialiteter. Slik er det i Rovinj – byen er full av hemmeligheter klare til å bli oppdaget.
Velger du å reise til Rovinj kommer du til en av Istrias aller mest sjarmerende kystbyer, hvor alt er kupert og går oppoverbakke. På toppen av byen troner St Eufemia-katedralen.
Rovinj ligger ca. en time fra Porec, og disse to byene minner mye om hverandre. Begge er middelalderbyer med brosteinsgater, herlig atmosfære, badeplattformer og steinstrender. Er du glad i å bade bør du definitivt reise til Rovinj. Her er det strender både inne i selve byen og langs kysten. Utenfor kysten ligger også øyene Sveta Katarina og Crveni, og spesielt den siste er populær blant snorklere, selv om det krystallklare vannet er minst like fristende for vanlige badere.

Italienske fornemmelser

På Istria-halvøya er det mye som minner om Italia. Se for deg en middelalderby med trange brosteinssmug hvor klesvasken henger til tørk på snor over gatene, det myldrer av mennesker på kafeer og restauranter og i bakgrunnen hører du lydene fra alle båtene som går til fra havnen. I Rovinj får du en ekstra sterk følelse av å befinne deg i Italia. Men byen har absolutt et kroatisk særpreg og ikke minst – alt er billigere her enn i nabolandet. Selv menyene domineres av italienske spesialiteter som pizza og pasta, men også et stort utvalg av sjømat. De italienske påvirkningen har sin naturlige forklaring, for Istria-halvøya tilhørte Romerriket og Italia i flere hundre år. 
Når du ferierer på Istria har du en unik sjanse til å oppleve Venezia, en av verdens mest berømte byer. Det går hurtigbåter fra Rovinj til Venezia et par ganger i uken i høysesong, og i lavsesong kan du ta hurtigbåt fra Porec.

Sol og bad i Rovinj

Gamlebyen i Rovinj er bygget etter en romersk byplan, med byens stolthet St Euphemia-kirken som troner på toppen av byen og dominerer horisonten. 
Det er gode bademuligheter i Rovinj; du kan blant annet bade fra klippene nedenfor gamlebyen. De fleste strendene finner du ved å leie sykkel og begi deg sørover langs den fine gang- og sykkelveien. Her kan du sykle i timesvis i vakker natur og ta en badepause stort sett hvor som helst. Som overalt ellers på Istria bader man fra spesielle badeplatåer, steinstrender eller klipper. Et annet alternativ er å ta båten til de nærliggende øyene Sveta Katarina og Crveni Otka som også har fine bademuligheter.

Kort reisevei

Det er enkelt og relativt kjapt å komme seg til Rovinj – du flyr direkte med Norwegian til Pula i 2,5 time, for så å kjøre i omlag 40 minutter for å komme til Rovinj. Du kan sammenlikne flybilletter på Expedia, for å sikre deg at du finner de billigste billettene.

Del artikkelen på facebook:

Share on facebook
Facebook

Relaterte artikler

Zagreb

Zagreb er en flott by, sommer som vinter, og en perfekt destinasjon for en langweekend

Les mer

Brac

Med sine 396 kvadratkilometer er Brač den største øyen i Dalmatia, og den tredje største

Les mer

Hvar

Øya Hvar ligger midt i Dalmatia, som en langt og smalt bindeledd mellom fastlandet, øyene

Les mer