Pula

Pula ligger ved foten av det glitrende Adriaterhavet, og huser festivaler i verdensklasse, fersk og rimelig mat og det mest komplette romerske colosseum i verden.
 
Pula spilte en viktig rolle i den senere perioden av det romerske imperiet, og dens arv fra offentlige bygninger fra den tiden er blant de mest imponerende i Europa.
 
Stjernen i byen er selvfølgelig amfiteateret. Konstruert mellom 27 f.Kr.-68 e.Kr., er det det eneste romerske amfiteatret i verden med en komplett, sirkulær vegg og en av Kroatias arkitektoniske perler. Den ble bygget for å romme 20 000 tilskuere og brukes fremdeles i dag som en utendørs kino og for å huse arrangementer så forskjellige som ishockey, foodie-markeder og Tom Jones-konserter.
 
Augustus-tempelet, i byens gamle Forum, er også imponerende. Det ble bombet under andre verdenskrig, men ble omhyggelig gjenoppbygd og huser i dag Pula Museum of Archaeology. Andre romerske relikvier som er verdt å oppsøke, inkluderer Sergius-buen og et imponerende mosaikkgulv, oppdaget ved en tilfeldighet etter at bygningene i nærheten av St. Maria Formosa-kapellet ble ødelagt under andre verdenskrig.

Italienskinspirert mat

Istria var en del av Italia til 1947, og innflytelsen fra italiensk mat er fremdeles tydelig i Pula. Pizza, pasta og gelato er gjengangere på menyen. Noen ganger føles det som at du spiser i et fjernt hjørne av Toscana.
Pula er også en stor fiskehavn, så sjømaten er også utmerket. Besøk restaurantene spredt langs Limski-kanalen, der finner du de ferskeste østersene og blåskjellene.
 
Istria er også kjent for sine hvite trøfler. Revet på fuži pasta (små valsede pastaark med kalvesaus), er det en sjelden godbit for smaksløkene dine. Gå til Restaurant Zigante for et bredt utvalg av trøffelinspirerte retter, eller jakt på egen hånd på en av Pulas unike trøffelturer i Motovun-skogen.

Mange festivaler

Om sommeren forvandles Pula til en festivalby, hvor hvert offentlige rom huser internasjonale konserter, skuespill og filmer. Se en film i den gamle østerriksk-ungarske Kastel, nyt en klassisk konsert i Forum, og velg ellers blant et høyt antall kulturelle arrangementer i amfiet. Det holdes en rekke moderne musikkfestivaler i og rundt byen, og dekker mange musikksjangre.
En av Pulas hovedattraksjoner er Lighting Giants-installasjonen i Uljanik-verftet. En serie kraner blir belyst som en del av et lysshow hver kveld mellom klokken 21 og midnatt. Lysshowene starter hver hele time og varer 15 minutter.

Lokale drikkevarer

Klimaet og jordsmonnet i Istria er perfekt for å produsere vin. Lokalbefolkningen har vindyrking i blodet, og regionen er kjent for sine muskat, merlots og cabernet sauvignon av topp kvalitet.
For en autentisk smak av Istria, kan du prøve en hvitvin laget av de lokale malvazijadruer. Rik, avrundet og harmonisk, med hint av de lokale akasieblomstene passer den perfekt til lokale sjømatretter. 
 
Den lokale rakija er også verdt å prøve. På Istria kommer Rakija i honning- og mistelteinvarianter, kjent for sin søte smak og gulbrune fargetone. Det er en populær aperitiff, og en flaske rakija er en perfekt suvenir fra oppholdet ditt i Pula!

Del artikkelen på facebook:

Share on facebook
Facebook

Relaterte artikler

Zagreb

Zagreb er en flott by, sommer som vinter, og en perfekt destinasjon for en langweekend

Les mer

Brac

Med sine 396 kvadratkilometer er Brač den største øyen i Dalmatia, og den tredje største

Les mer

Hvar

Øya Hvar ligger midt i Dalmatia, som en langt og smalt bindeledd mellom fastlandet, øyene

Les mer