En lekker matreise til vakre Kroatia!

Kroatia er mer enn vakre strender, lokal gjestfrihet og deilig klima. Opplev Kroatia med god appetitt.

Kroatia er et perfekt reisemål for deg som vil smake på alt som er godt. Landet er kjent for sine fantastiske råvarer, vin og kokekunst. Skal du på sommerferie og er opptatt av mat er Kroatia det rette stedet for deg.

Planlegg reisen

Stadig flere aktører tilbyr matreiser til Kroatia og det kan være vanskelig å velge riktig rute. Trenger du ideer eller hjelp med å planlegge kan du kontakte Kroatiabloggen eller Kroatias Turistråd. De hjelper deg med å finne en smaksrik ferie i vakre omgivelser som passer din lommebok best.

Opplevelser med kortreist mat

Det kroatiske kjøkken varierer fra region til region. De største forskjellene finner du mellom innlandsregionene og kystregionene. Til felles har de sterke mattradisjoner og noen av verdens beste råvarer til svært hyggelige priser.

Mat fra innlandet har typisk røtter fra Ungarn, Østerrike og Tyrkia. Kystområdet er preget av det greske, italienske og franske kjøkken. Det kroatiske mangfoldet vises tydelig på de lokale restaurantene som disker opp med kortreist mat. Pagost fra øya Pag, lam fra øya Cres og sjøkreps fra Kvarner. De egenproduserte varene er mange og alle er av høy kvalitet.

Den berømte sjømaten

Sjømat fra Kvarner finnes på alle restauranter langs den kroatiske kysten. Området er mest kjent for scampi, som trives i denne delen av Adriaterhavet. Fersk scampi serveres naturell med skallet på og spises med fingrene. Be om škampi na buzaru og du får en vinsaus spekket med hvitløk og urter på et blunk. Servert med en frisk lokal hvitvin er dette et måltid du sent vil glemme.

Peka – en langtidsstekt delikatesse

Nasjonalretten Peka er langtidsstekt kalvekjøtt, lam eller blekksprut. Retten krever kjærlighet og tålmodighet, så det lønner å bestille hos restauranten en dag eller to i forveien. Peka er særlig utbredt på innlandet og i byene Hvar, Korcula og Brac, hvor storfe og sau er lett tilgjengelig.

Øya Hvar er noe av det fineste den kroatiske skjærgården kan by på.

Det florerer av restauranter som holder til i vakre lokaler omringet av pinjetrær og pittoreske steinmurer. Ville urter ser ut til å vokse over alt og fyller luften med en god aroma av lavendel og rosmarin. I begynnelsen av juli blomstrer lavendelen og farger øya lilla, noe som har gitt øya tilnavnet Lavendeløya.

En trend av naturlige råvarer

Lika er et vakkert område der sletter og fjell møtes. Naturen er som fra et eventyr og elvene er krystallklare rundt de fire byene Gospić, Otočac, Gračac og Korenica. Lukten av helstekt lam, varme grønnsaker og fresende polenta med fersk yoghurt har gjort de sterkeste menneskene mo i knærne.

De egenproduserte produktene står sterkt i byenes lokale restauranter. Likas spesialiteter er spesielt ost laget på kumelk og naturlig salt, i tillegg til en rekke honningprodukter.

Gamle oppskrifter og søt likør

Ogulintrakten er et vakkert område nord-vest i Kroatia. Ogulin er kjent for det historiske steinslottet Kula og det nærliggende fjellet Klek. Området er best kjent for den lokale retten ”masnica og mosnje”, brød og surkål. Mosnje har en særegensmak det er vanskelig å gjenskape på eget kjøkken. Masnica er en gjærdeig dekket med kokt løk, egg og rømme. Brødet er laget på oppskrifter som har gått i arv i flere generasjoner og er bakt fra fem forskjellige typer mel. Etter middagen serveres bakverk med fyll av nøtter og frukt, servert med sterk kaffe og søt kirsebærlikør.

En verdensarv av oliven

Olivenlunden Luna befinner seg på øya Pag og er en av Kroatias mest berømte olivenlunder. Over 80 000 trær strekker seg over 400 hektar mark. De eldste trærne er over tusen år gamle og er øyas stolthet. Innbyggerne på øya jobber derfor med å få området på UNESCOs liste over verdensarv.

Å få en omvisning gjennom olivenlunden er enestående opplevelse. Det er noe eget å kunne se, ta på og smake på råvarene i vakkert landskap, guidet av eierne selv. Ingenting er som å ligge under et tusen år gammelt tre med en skål av nyplukket oliven og avkjølt vin fra den lokale vingården.

Opplev vinveien

Vinveien gjennom Kroatia er en opplevelse. Besøkende kan kjøre langs den vakre kysten og stoppe på lokale gårder som tilbyr vin og andre egenproduserte varer. Oljer, likører og honning er bare en brøkdel av det gårdene byr på. Langs veien dukker det opp historiske og kulturelle monumenter som tar pusten fra deg. Du vil elske det enten du er der for maten, vinen eller bare for opplevelsens skyld. Fra den friske, lyse, aromatiske og frydefulle vinen i nord – til de sterke, søte og fyldige vinen i sør. De mest populære vinregionene befinner seg i Dalmatia, Istria og Slavonia. Flere vingårder tilbyr omvisning og matservering i karakteristiske omgivelser.

Hedret for høy kvalitet

Kroatisk vin blir stadig mer anerkjent. De siste årene har flere kroatiske vinprodusenter vunnet medaljer for viner av høy kvalitet, i det kjente britiske vinmagasinet Decanter. Det finnes cirka 2000 uavhengige vinprodusenter i Kroatia. Hvert område produserer sin egen særegne vin som gjenspeiler kroatenes smak og identitet. Kroatene er stolte av sitt store utvalg av kvalitetsviner. Det er et bredt utvalg og det finnes tusenvis av forskjellige typer vin.

Del artikkelen på facebook:

Share on facebook
Facebook

Relaterte artikler

Zagreb

Zagreb er en flott by, sommer som vinter, og en perfekt destinasjon for en langweekend

Les mer

Brac

Med sine 396 kvadratkilometer er Brač den største øyen i Dalmatia, og den tredje største

Les mer

Hvar

Øya Hvar ligger midt i Dalmatia, som en langt og smalt bindeledd mellom fastlandet, øyene

Les mer