Dubrovnik

Kroatias mest kjente by ønsker gjestene velkommen med sin flotte bymur fra middelalderen, krystallklart hav, trange smug og vakre torg med kafeer og restauranter!
Fantastisk vakre Dubrovnik kom på UNESCOs liste over verdens viktigste kulturminner allerede i 1979, og denne byen i Kroatia er både den mest berømte og den mest besøkte i landet.
For en turist som ønsker det beste av by, strand, mat og sol så er Dubrovnik ett av de beste alternativene i Europa.
Den beste måten å starte ferien i Dubrovnik på er å gå opp på bymuren som omkranser gamlebyen. Utsikten over byen og havet kommer til å ta pusten fra deg. Paradegaten Stradun skjærer seg marmorhvit gjennom havet av korallrøde teglsteinstak, som står i slående vakker kontrast til det asurblå Middelhavet i bakgrunnen. En spasertur langs den nesten to kilometer lange bymuren tar en stund, men det er vel verdt innsatsen før du går ned på bakkenivå igjen for å utforske byens trange gater og små torg. 
Dubrovnik er et eldorado for den som liker å rusle rundt og bare oppleve små og store ting underveis.
Historien til byen starter i det 7.århundre, og ble bygget ut av greske sjømenn. Senere ble byen en egen handelsrepublikk med svært så moderne lover. I 1418 forbød byen slaveri og man bygget barnehjem i 1421. Senere spilte faktisk republikken en sentral rolle i diplomatiet da amerikanerne gjorde opprør mot England. Republikken ble senere en del av Østerrike-Ungarn, og etter første verdenskrig en del av kongeriket Jugoslavia, noe man var helt fram til 1991 da Kroatia erklærte sin uavhengighet. Byen ligger helt sør i Kroatia.
Gjennomsnittstemperaturen i juni er mellom 18 og 25 grader, mens den i juli er mellom 22 og 29 grader. I snitt er det 4 regndager i juli i Dubrovnik.Til sammenligning har Oslo 15 dager med regn i snitt i juli.

Slik reiser du til Dubrovnik

Du kan reise med Norwegian direkte til Dubrovnik hele sommeren. Med SAS kan du kjøre med stopp i Stockholm eller Frankfurt, ofte for relativt gode priser. Det er også flere andre kombinasjoner av flyselskap som kan ta deg til Dubrovnik.

Det aller beste å se i Dubrovnik

Omtrent hele gamlebyen i Dubrovnik er et museum i seg selv, og det er ikke lov med biler i gatene. (taxiene kan kjøre deg til inngangen). I byen som har vært stand-in for King’s Landing (for de som har sett Game of Thrones) kan du ta en tur på murene for å virkelig få et blikk i det som er et levende museum. Snur du deg vekk fra byen og ut mot havet er utsikten like spektakulær. En utrolig ettermiddags- og kveldsaktivitet. Liker du en guide kan du sjekke ut Dubrovnik Walks.
Inne i byen kan du også ta taubanen opp til høyden over byen for enda mer dramatisk utsikt. Sjekk ut den interaktive presentasjonen her (og det kan være smart å kjøpe billetter på forhånd på nett).
En tur ut til øya Lokrum (Qarth i Game of Thrones) må du få med deg hvis du liker natur. Den botaniske hagen på øya er en opplevelse, noe forsåvidt øya er i seg selv. Båten går hver halvtime i turistsesongen fra havnen ved gamlebyen. Se mer om øya her.
Gå en tur innom det gode turistkontoret rett ved Pileporten for å få lokale kart og tips. Liker du vin bør du sjekke ut en av de mange vinturene. For historie bør du sjekke ut War Photo Limited.

Shopping i Dubrovnik

De lokale i Dubrovnik handler ofte i Gruz, den mest aktive havnen og hvor kroatene selv bor. Byen har ikke noe stort shoppingsenter, men har flere gode butikker og flere mindre shoppingsentre. I Dominika-gaten finner du butikken Maria Store – for kvinnen som liker sine gode merker. Butikken har også et eget outlet i byen (adressen er Cvijete Zuzorić 3). Rundt Knežev dvor finnre du også mange fine butikker. Prisene er noe lavere enn i Norge. Noen utpreget shoppeby er ikke byen, men du kan finne mange fine butikker om du spør de riktige folkene.

De beste restaurantene i Dubrovnik

Liker du sjømat og vil spise i gamlebyen er Proto et supert valg. Samme type mat, med utsikt over havnen finner du på Orsan. Litt mer eventyraktig får du hvis du leier en båt, og reiser til Villa Ruza på øya Kolocep. Å ta med din kjære hit er en opplevelse for livet.
Kroatene lager ofte vin for hånd, og du kan få deilig slik vin om du besøker GustaMe. Er du i modus for tapas sjekker du ut Pantarul.

Uteliv i Dubrovnik

Cafe Buza er verdt å sjekke ut! Det innebærer kanskje litt leting, men er verdt det. Baren er på utsiden av muren, mot sjøen, så du kan nyte en fantastisk atmosfære, nydelig solnedgang og godt selskap. For vinelskere bør man sjekke ut D’Vino. Liker du mer rocka ting (eller jazz) så sjekk ut Troubadour Hard Jazz Café. For loungeaktig bør du sjekke ut East West. Beach club finner du på Banje.

Strender i og rundt Dubrovnik

Banje Beach er uten tvil den mest populære stranden i Dobrovnik, og dette skyldes nok uten tvil den unike beliggenheten og unike utsikten. Stranden består av de fortryllende rullestenene som de fleste andre strendene i Kroatia, men til forskjell fra de andre trekker denne til seg berømte personligheter,idrettsutøvere og kunstnere fra hele verden over. Blir du solbrent, eller rett og slett bare lei av å ligge på solsengen finnes det aktiviteter som jetski, vannski og bananbåt å ta seg til. Blir du sulten anbefaler vi å ta deg en tur på den flotte strandrestauranten hvor du vil få servert deilig lokal og internasjonal mat.. Buza ligger rett ved gamlebyen, mens Sveti Jakov nok er den vakreste stranden.

Overnatting – Hotell eller leilighet?

Uansett hva du velger er utvalget stort. Fra leiligheter etter backpackerkomfort til store og rikholdige luksushotell.
Inne i selve gamlebyen finner du Boutique Hotel Stari Grad, og en liten spasertur utenfor murene og nordover finner du Rixos Libertas Dubrovnik.
Leiligheter finner du rikelig av, i alle størrelser og prisklasser, på for eksempel AirBnB eller Booking.com.


Kilde: Nettavisen

Del artikkelen på facebook:

Share on facebook
Facebook

Relaterte artikler

Zagreb

Zagreb er en flott by, sommer som vinter, og en perfekt destinasjon for en langweekend

Les mer

Brac

Med sine 396 kvadratkilometer er Brač den største øyen i Dalmatia, og den tredje største

Les mer

Hvar

Øya Hvar ligger midt i Dalmatia, som en langt og smalt bindeledd mellom fastlandet, øyene

Les mer