Du er dømt til å elske Kroatia!

Hvem kan la være å elske Kroatia?
Etter å ha reist til Adriaterhavet i snart femten år, gjør i alle fall jeg det!
For min del har landet alt jeg ser etter når jeg skal velge destinasjon, enten det er for ferie eller en liten jobbetur.
Klimaet er godt, året rundt. Vintermånedene er kaldere enn f.eks. Kanariøyene, men varmere enn Norge.
Våren starter i mars og sommeren varer til slutten av oktober.
Og når det er varmt, er det varmt.

Vi er vant til å forholde oss strengt til både klokke og termometer, men på sommerstid i Kroatia er det bare å legge bort begge deler. Det er mer enn varmt nok, og midt på dagen er det beste du kan gjøre å finne en skyggefull plass, gjerne med noe kaldt å drikke. Skal du gå et sted må du gjøre det sakte, så du ikke renner bort.

Kroatene har også et mer avslappet forhold til klokken enn vi har. Heldigvis.

Ting går saktere og mer tilfeldig, det må du bare bli vant til.

Klokken elleve er en gang mellom ti og tolv, sånn ca., i alle fall.

 

Maten er fantastisk. Med rik tilgang på ferske, nyplukkede og nyfiskede råvarer er resultatet dømt til å bli bra.

Da jeg første gang skulle bestille fisk i Kroatia, spurte jeg kelneren hvor fersk fisken var.

«Jeg fikk den fra båten for en halvtime siden,» svarte han og vippet hånden litt frem og tilbake i luften, før han tok seg i det.

«Eller, førtifem minutter, kanskje.»

Fersk, altså.

 

Alle kroatiske landsbyer har et lite torg med frukt- og grønnsaksmarked.

Bare det å stå helt rolig mellom bodene og kjenne på duftene er en fantastisk opplevelse.

Ferske, store, solmodne tomater. Vannmelon, bananer, epler. Nyt det!

De aller fleste restaurantene holder høyt nivå. De serverer de samme klassikerne; pizza, pasta, fisk, grillmat – med ulike variasjoner. Jevnt over er det alltid godt.

Min favoritt er cevapi (uttales tsjevapi), som er små pølser, blandet av tre ulike sorter kjøtt. Servert med fersk løk, pommes frites, paprikasalsaen Ajvar og en kald øl er det essensen av Kroatia for meg!

Mange restauranter er familiedrevne, og du ser gjerne tre generasjoner hjelpe til mellom bordene og på kjøkkenet.

Alle restauranter med respekt for seg selv har sin egen vin. Vin de faktisk har laget selv. Pass på å spørre etter den, det er som regel er opplevelse.

Mange lager også sitt eget brennevin. Rakija, det kruttsterke vindundermiddelet som smakssettes med frukt; eple, pære, plomme og mange flere.

Et måltid er ikke komplett før det er avsluttet med et lite glass rakija.

 

Og så er det folkene, da. Kroatene. De som skaper rammen.

Et vennlig, imøtekommende og velmenende folkeslag. De har alltid tid til og lyst på en prat, har alltid en halvtimes tid til overs hvis du vil slå deg ned.

Gjør du det, kommer det alltid en eller annen forfriskning på bordet, ofte noe hjemmelaget.

PÅ FARTEN?

 

Kroatia er et lett land å ferdes i. Veisystemet er godt utbygget, det er lett å finne frem og trafikken oppfører seg relativt sivilisert.

Det er også lett å ferdes med buss eller båt. Fergene går jevnt og trutt mellom øyene, og ønsker du å leie båt, stor eller liten, står tilbudene i kø.

Som turist i Kroatia burde man nesten vært pålagt å ferdes litt rundt. Kysten, og innlandet også, er spekket med småbyer og vakre små steder. Kjører du langs kysten kan du stoppe hvert tiende minutt, ferdes du langs sjøen er det alltid en bukt du kan sette kursen inn mot. Mange steder finner du en liten landsby innerst i viken, i verste fall er det «bare» en restaurant og noen få rom til leie.

Så langt har jeg aldri opplevd å ikke finne overnatting, uansett hvor jeg har vært. Det er bare å slenge på seg ryggsekken og stikke!

 

 

Og så er det toppen på Kroatia-kaken.

Det som er vanskelig å beskrive med ord, nemlig atmosfæren og følelsen av å være der.

Varmen som omslutter deg, fester seg på huden og brer seg i kroppen. Det rolige tempoet som formelig tvinger deg til å slappe av.

Lyden av de evig spillende sirissene, lukten av grillmat og varm furu. Synet av det azurblå, krystallklare vannet og den friske, salte luften fra Adriaterhavet.

Lyden av fremmed språk, de hvite husene med røde tak.

Det bare må oppleves.

For så si som Elton John: «Don´t have much money,» men dersom jeg hadde, skulle jeg gitt deg en pengene-tilbake garanti på reisen – du er dømt til å elske Kroatia!

Relaterte artikler

Rovinj

Middelalderbyen Rovinj fanger deg med sin vakre arkitektur og romantiske stemning ved Adriaterhavet. Sjarmerende brosteinsgater, trange smug og vakre pastellfargede bygninger. Rovinj er virkelig en perle

Pula

Pula ligger ved foten av det glitrende Adriaterhavet, og huser festivaler i verdensklasse, fersk og rimelig mat og det mest komplette romerske colosseum i verden. Pula

Dubrovnik

Kroatias mest kjente by ønsker gjestene velkommen med sin flotte bymur fra middelalderen, krystallklart hav, trange smug og vakre torg med kafeer og restauranter!Fantastisk vakre

Trogir – den gamle geita!

Som en av de eldste byene langs hele Middelhavet har Trogir mer enn nok å by på. Byen har spor helt tilbake til år 2000

Lær litt kroatisk!

De aller fleste kroater er gode i engelsk, så kommunikasjon er ikke noe problem når du er på ferie ved Adriaterhavet. Likevel er det alltid