Ciovo

Ciovo - nært og nydelig!

Bare noen få minutter fra flyplassen i Split ligger øyen Ciovo, et naturlig valg dersom du skal dra til Kroatia. Alene eller hele familien – Ciovo har noe for deg.

Både Norwegian og SAS flyr til Split, så kommer deg hit fra de fleste steder i Norge.
Du kan leie bil, eller så står taxiene i kø utenfor flyplassen. Det tar under 10 minutter å komme til Ciovo.
Bare skilt med en liten bro fra nydelige og karismatiske Trogir ligger Ciovo sentralt til, midt i Dalmatia.
Dersom du leier bil, når du mye av Kroatia herfra. Sørover, nordover, en runde på de nærliggende øyene eller innover i landet. Dubrovnik er ca fire timers kjøring unna, Mostar i Bosnia snaue tre timer.
 
Ønsker du derimot å ta det helt med ro under oppholdet, har du alle muligheter til det.
Clovo består av en rekke små landsbyer, der Okrug Gornji er den største, og den første du kommer til. 
I Okrug Gornji kan du bo på begge sider av øyen. På innsiden finner du en lang, nydelig strand med de velkjente små, hvite steinene.
Langs denne stranden ligger det også en promende, spekket med strand- og kaffebarer.
Er du en mor eller far med et lite barn som står tidlig opp, er det nydelig med en spasertur langs denne promenaden tidlig på morgenen. Med junior i vogn er det fredelig og fint å spasere. Morgenkaffen kan du ta sammen med de andre morgenfuglene mens du nyter soloppgangen.
Du trenger selvsagt ikke ha barn for å ta denne runden. Morgenkaffe og soloppgang passer for alle 🙂
Stranden i Okrug Gornji er full av folk og lyd på sommeren. Ønsker du litt mer ro og fred, kan du følge promendaen inn i viken, forbi Restaurant Leonardo, og fortsette utover noen minutter.
Der finner du et roligere område, og den flotte strandrestauranten La Vela som byr på mat, drikke og god skygge.
 
Følger man denne promendaen til endes og snur 180 grader, kan man spasere til Trogir på en drøy time. Ikke midt på sommeren, riktignok. Da bør du gå saktere og legge inn en pause eller to på veien 🙂
 
Er du på ferie på Ciovo er det et must å legge en kveld eller to til Trogir. Inne i viken i Okrug Gornji går det båter i skytteltrafikk hvert kvarter. Veien inn er såpasse smal at i de feile periodene på morgen og ettermiddag risikerer du å bruke flere timer i kø, dersom du tar bilen. Da er båten et godt alternativ. Den bruker et snaut kvarter, og tar deg inn til kaien i Trogir.
Turen tilbake er en opplevelse i seg selv. Det å ankomme en kroatisk småby i skumringen er noe av det vakreste som finnes.
Okrug Gornji er full av gode restauranter, som alle kroatiske småbyer. Vennlig personale og god mat går igjen.
Midt på sommeren er det naturlig nok mye folk, og det blir mye løping mellom bordene av personale med litt høye skuldre. De vil så gjerne gjøre alle til lags, så bare gi dem noen minutter ekstra 🙂
 
På utsiden av Okrug Gornji er det roligere, men godt utbygget, og med en nydelig liten strand med utsikt i retning Italia.
Ser man litt raust på det, strekker stranden seg strengt tatt langs hele øyen. Noen steder er det småstein, andre steder en brygge eller svaberg.
Felles for alle steder er at vannet er like klart, azurblått og varmt!
 
Lengst nord på øyen finner du Okrug Donji.
(Gornji og Donji betyr hhv Øvre og Nedre Donji)
Donji er en liten og langt roligere landsby, men med rikt utvalg av både restauranter, utleieleiligheter og idylliske badeplasser.
 
På landsiden av Ciovo finner du småbyene Mastrinka, Arbanija og Slatine. Alle tre med de typiske karakteristikkene til kroatiske småbyer; sedat, vakker, nærhet til sjøen, god mat og hyggelige mennesker.
 
Ciovo har, som resten av den kroatiske kysten, et svært rikt utvalg av hoteller og utleieleiligheter, så du finner alltid noe etter din smak. En liten tomrommer eller en stor villa med plass til storfamilien.
Leier du et stort hus får du gjerne husverten med på kjøpet, som bor i en av de små leilighetene, og som gjerne inviterer alle gjestene sine på grillfest en eller flere kvelder under oppholdet.
Absolutt verdt å takke ja til!

Del artikkelen på facebook:

Share on facebook
Facebook

Relaterte artikler

Zagreb

Zagreb er en flott by, sommer som vinter, og en perfekt destinasjon for en langweekend

Les mer

Brac

Med sine 396 kvadratkilometer er Brač den største øyen i Dalmatia, og den tredje største

Les mer

Hvar

Øya Hvar ligger midt i Dalmatia, som en langt og smalt bindeledd mellom fastlandet, øyene

Les mer