Brygger øl på den ytterste nøgne ø

Ordspillet er langt fra tilfeldig. Grunderne bak Visko Pivo har nemlig  gått fra suksesshistorien Nøgne Ø i Grimstad til å starte bryggeri ytterst i havgapet i den kroatiske skjærgården.

Kjetil Jikiun startet i 2002 opp det vesle sørlandsbryggeriet Nøgne Ø, og som de øl-interesserte vil si: resten er historie.

Det kompromissløse bryggeriet i Grimstad har i en årrekke banet vei, pløyd mark og gått i bresjen for det som er blitt en ølrevolusjon over store deler av verden.

Merkenavnet Nøgne Ø og alt det står for rager øverst på verdensrankingen sammen med store navn som Mikkeller fra Danmark, Brooklyn fra USA og skotske Brewdog.

I 2013 kjøpte storbryggeriet Hansa Borg seg inn i Nøgne Ø, og i 2015 sluttet grunder Jikiun i jobben og gikk videre til nye prosjekter.

Han flyttet fokuset sitt over til vinproduksjon i Hellas, og tilbringer mye av året sitt der.

Men så ringte en tidligere kollega fra tiden i Nøgne Ø.

Kjell Einar Karlsen er tidligere daglig leder i Grimstadbryggeriet, og har vært Kroatiafan siden 2008.

– Det begynte med en ferietur, forteller han. Vi dro til Vis med familien, og falt pladask alle sammen. Atmosfæren, naturen, maten, det personlige preget kroatene omgir seg med – alt dette gjør at man raskt rotfester seg og knytter gode og nære vennskap.

Noen år senere valgte de å kjøpe seg et feriehus på øye ut i havgapet, og etter flere runder med samtaler rundt bordene på Vis var kompaniskapet med tre kroater et faktum, og selskapet Visko Pivo var stiftet.

  • Når jeg kom hjem og fortalte hva vi var i gang med, var standardspørsmålet “Er dere gale?”, ler han. Dette gir jo bare ekstra fyr i teltet for en ivrig grunder. Det å kunne drive med spennende håndverk og samtidig få muligheten til å gi noe tilbake til et fantastisk lokalsamfunn, det er mye av drivkraften.

Foreløpig har produksjonen vært gjort på hos Arendals bryggeri, før ølet transporteres til Kroatia. I første rekke handler det om å bli kjent med og tilby gode produkter til det kroatiske markedet. Ølkjennere vil først og fremst finne produktene fra Visko Pivo på utvalgte barer, mange av dem i Zagreb.

Med produksjon på Vis har de også nærhet til en rekke andre land i Sør-Europa, så mulighetene for utvidelse er mange.

Hva med norske turister; vil de kunne gå på lokalbutikken i Kroatia og finne øl fra Vis?

  • Ikke i første omgang, men veien blir til mens vi går. Det handler om å ha litt kontroll, selv om vi har ambisjoner, sier Karlsen.

– Markedet har allerede vist stor interesse for produktene våre, men vi tar en ting om gangen.

Kroatene er et øldrikkende folkeslag, så markedet er i høyeste grad til stede. Mest av alt er de vant til lyse ølsorter som tørstedrikke, men craftbrew-tradisjonen brer raskt om seg.

BRYGGERIET

Selve bryggeriet skal huses i et gammelt, militært bygg sentralt på Vis. I denne omgang har de fokus på renovering av lokalene og få produksjonslinjen opp og gå, men har flere planer.

  • På sikt ønsker vi å tilby dagsturisme til bryggeriet, både for norske turister og andre interesserte. Omvisning på bryggeriet, prøvesmaking, mat og god atmosfære står på menyen – i god tradisjon fra craftbrew-bevegelsen.

PRODUKTENE

Foreløpig er utvalget begrenset, og fra Visko Pivo finner vi foreløpig tre typer; Den lyse øltypen Saison, en Pale Ale og en mørk porter. Senere i år lanseres også en IPA og en Goeze.

Er det noe med Vis, jordsmonnet og omgivelsene som gjør øye spesielt egnet for brygging av øl?

  • Til utviklingen av vår Goeze har vi brukt lokal surkultur av syltet kål, forteller bryggerimester Kjetil Jikiun, som også har slengt oppi litt kroatisk havsalt. Ellers har vi ingen konkrete planer for lokale råvarer, men er hele tiden i tenke- og utviklingsboksen.

De som har fulgt ideskapningen til Nøgne Ø i noen år vil raskt mistenke – og se frem til – at det vil komme mange, spennende sorter fra Visko Pivo i fremtiden.

Del artikkelen på facebook:

Share on facebook
Facebook

Relaterte artikler

Zagreb

Zagreb er en flott by, sommer som vinter, og en perfekt destinasjon for en langweekend

Les mer

Brac

Med sine 396 kvadratkilometer er Brač den største øyen i Dalmatia, og den tredje største

Les mer

Hvar

Øya Hvar ligger midt i Dalmatia, som en langt og smalt bindeledd mellom fastlandet, øyene

Les mer