Brac

Med sine 396 kvadratkilometer er Brač den største øyen i Dalmatia, og den tredje største øyen i Adriaterhavet.

Brač ligger sentralt til i Dalmatia, og du kommer dit med ferge fra enten Makarska eller Split. Nærmeste flyplass er Split, en times kjøring fra Makarska, men Dubrovnik er heller ikke så ille langt unna. Derfra tar bilturen til Makarska to og en halv time.
 
Tar du ferge fra Makarska kommer du i land i Sumartin, en typisk liten kroatisk havneby. Noen få kafeer, bakeri, butikk og apotek.
I Sumartin finner du en rekke muligheter for overnatting i villaer eller leiligheter.
Snaue ti minutters kjøring unna ligger Povlja, vår store favoritt på øya. Kanskje det er nostalgisk, for Povlja var det første møte med Kroatia, og den første forelskelsen er ikke så lett å glemme 🙂
I Povlja, som i svært mange andre kroatiske småbyer, finner du roen. Her går livet sakte.
 
Et artig fun fact: Like utenfor Povlja finner du steinbruddet som har levert fasadesteinen til Det Hvite Hus i Washington.
 
Litt lenger nord på kysten kommer du til Puciscka som ligger nydelig dandert innerst i en bukt.
Begge disse byene er symptomatisk for hvordan kroatene har bygget opp landet sitt. Innerst i buktene ligger de små byene, i ly for vær og vind, med standhaftige, hvite murhus og en rekke små gater som fører opp til kirken.
 
Nord på Brač ligger den største byen Supetar, med sine 3300 innbyggere. Her finner du en rekke hoteller hvor norske reiseselskap sender sine reisende. Her går også fergen til og fra Split.
Har du bil, er det verdt å sette av en dag til en rundtur på Brač, uansett hvor du bor på øyen.
Brač har faktisk egen flyplass, som du passerer på vei over fra den ene siden til den andre. Den har ikke internasjonal standard, men tar helst i mot lokale flyvninger med mindre fly.
Midt på Brač finner du det høyeste fjellet i hele Adriaterhavet, Videvo Gora. Med sin fantastiske utsikt er det verdt å svette litt for å nå toppen!
Har du først reist til Brač, kommer du ikke utenom Bol.
Bol er det store turiststedet på øyen, og her kan du bade på del velkjente stranden Zlatni Rat.
 
Brač sies å ha noe av den beste olivenoljen som produseres i Middelhavet, og med lang historie for geiteoppdrett har den store øyen en stolt tradisjon for å ha god geitost.
På folkemunne sies det at folk på Brač sjelden eller aldri var syke på grunn av den gode helsegevinsten dette basale kostholdet gav.
Dermed har du gode grunner til å legge ferien til Brač 🙂

Del artikkelen på facebook:

Share on facebook
Facebook

Relaterte artikler

Zagreb

Zagreb er en flott by, sommer som vinter, og en perfekt destinasjon for en langweekend

Les mer

Hvar

Øya Hvar ligger midt i Dalmatia, som en langt og smalt bindeledd mellom fastlandet, øyene

Les mer

Ciovo

Ciovo – nært og nydelig! Bare noen få minutter fra flyplassen i Split ligger øyen

Les mer