Backpacking

Backpacking - enkelt og opplevelsesrikt!

Ønsker du å se så mye som mulig på kortest mulig tid? Da kan en kjapp backpacking være noe for deg!

Uansett hvor mye tid du bruker i Kroatia er det lett å tenke at det ikke er lenge nok!
Utallige småbyer, viker, nes, holmer og øyer må oppleves, og du trenger lang tid for å nå over dem alle.
 
Kroatia er et lett land å ferdes i, så hvorfor ikke pakke ryggsekken og dra fra sted til sted til sted til sted? Reiser du om sommeren trenger heller ikke sekken å bli så tung. Du behøver lette sommerklær, solkrem og toalettsaker. Ganske enkelt.
Drar du om våren eller høsten kan du kompensere med en langbukse, en vindjakke og en hettegenser. Da bør du være dekket for de fleste eventualiteter.
 
Har du for eksempel to uker til rådighet, foreslår vi at du tar utgangspunkt i Split flyplass og drar dit, tur/retur.
Deler av denne turen kan du også ta på en uke.
Beregn to-tre dager på hvert sted, så rekker du å få med deg mye!
Reiser du med ryggsekk er du gjerne også litt mer dynamisk og eventyrlysten enn en familie på 5, så vi legger til grunn at du liker å leve litt uten at alt er planlagt 100% 🙂
Noen steder går det offentlig transport, båt eller buss, mens andre steder må du shoppe litt hos de lokale og skaffe skyss med feks båt eller taxi.
Ha i bakhodet at kroatene er et vennlig og imøtekommende folkeslag som alltid ønsker å hjelpe. Dermed har alt en tendens til å ordne seg dersom du tar med deg den innstillingen!
Skulle du bomme på den siste bussen eller fergen kan du være trygg på at det finnes muligheter for overnatting i like i nærheten.
Se etter det blå skiltet med “APARTMAN” eller kikk etter folk som sitter langs veien med skiltene sine og annonserer for leiligheter til leie.
 
Flyplassen i Split ligger bare noen få minutter fra Trogir, som er en attraksjon i seg selv og et perfekt sted å starte en rundtur. Taxiene står i kø utenfor flyplassen, og turen inn til Trogir koster en snau hundrelapp.
Er du litt tidlig ute bør du prøve å skaffe et rom inne i selve byen – da bor du i paradis!
Bruk gjerne en kveld og en dag i Trogir!
 
Fra kaien i Trogir kan du ta ferge med Jadrolinija til Drvenik Mali (Lille Drvenik). Jadrolinija har en oversiktlig nettside, så du kan lett orientere deg der for å finne ruter og destinasjoner.
Drvenik Mali er en sedat og nydelig liten øy hvor det er lett å finne roen. Drvenik Mali er såpasse liten at det kan være lurt å bestille overnatting på forhånd.
Her kan du bli en dag eller to før du drar til den større naboøya, Drvenik Veli (Store Drvenik).
Turen kan du ta med den samme fergen du kom med fra Trogir, den går i rundtur flere ganger for dagen.
På Drvenik Veli er det lett å finne seg til rette. Med fergen kommer du til en typisk, liten kroatisk landsby med alt du trenger. Et besøk i den Blå Lagune på motsatt side av øyen er også obligatorisk. Et fantastisk sted å bade!
 
Fra Drvenik Veli kan du selvsagt ta fergen tilbake til Trogir, men det kuleste er å skaffe seg skyss over til naboøya i sør, Solta (Uttales Sjolta). Det finnes mange muligheter for å leie en liten skyssbåt for en relativt rimelig penge.
Når du kommer til Solta, er Maslinica (utt. Maslinitsa) nærmeste stoppested.
Nok en nydelig, liten kroatisk småby langs kysten!
Ellers har Solta en rekke småbyer du kan legge turen innom før du drar videre.
 
Neste øy på turen er Brac (utt. Bratsj).
På samme måte som Solta har Brac en rekke småbyer det kan være verdt å besøke.
Supetar er en av de største, og her finner du en rekke hoteller samt ferge til Split, dersom det skorter på tiden. Fra kaien i Split går det buss direkte til flyplassen.
Både Pucisca (utt. Pusjitska) og Povlja er rolige småbyer verdt å besøke, og Sumartin like så. I Sumartin finner du også fergen som går til Makarska noen ganger for dagen.
Andre ting du kan legge inn på To-Do-listen er toppen av fjellet Vidova Gora, med fantastisk utsikt, og selvsagt byen Bol med den velkjente stranden Zlatni Rat.
Fra Bol tar du ferge over til Jelsa på øya Hvar.
Hvar uttales med en slags K med mye luft. Ikke Kvar, og ikke Hvar, men en ting midt i mellom. Øv litt på forhånd, så sitter det 🙂
I Jelsa kan du finne roen, eller du kan skaffe deg skyss over til Hvar by, som er en av de hotteste destinasjonene i Middelhavet om sommeren. Her er det høye drinker og god partyfaktor.
Hvar er en lang og innholdsrik øy, så her har du mange muligheter for opplevelser, avhengig av hvor mye tid du har tilgjengelig.
 
Fra Hvar by kan du ta ferge til øya Korcula (utt. Kortsjula).
Nå går det nesten inflasjon i de nydelige øyene med de karismatiske småbyene, men her er vi i gang igjen!
Korcula by er en naturlig destinasjon. Ikke bare er den uendelig vakker, her kan du også besøke huset der Gallileo Galileibodde og traske litt rundt i tårnet hans.
Fra Korcula kan du enten ta ferge til Split eller over til fastlandet.
Den kroatiske kysten er verdt en reise, og du kan med letthet ta bussen fra Zaton og nordover til Split. Legg gjerne inn en dag eller to ekstra og planlegg noen stopp på veien.
Igjen; du kan i de aller fleste tilfeller hoppe av i hvilken som helst liten by og skaffe det du trenger av overnatting, mat og godt selskap.
Kroatene er tilbakeholdne og respektfulle av natur, men er samtidig svært gjestfrie. Grip sjansen dersom du er så heldig å få privat overnatting! De inviterer mer enn gjerne på grillaften med tilhørende selskap, historier og god (og sannsynligvis hjemmelaget) drikke til.
 
Som nevnt er mulighetene mange, og det gjelder mest av alt å ikke gape over for mye på en gang.
Uansett er du garantert massevis av gode og minnerike opplevelser langs Adriaterhavet!
 
God tur, eller som kroatene sier; Sretan put!

Del artikkelen på facebook:

Share on facebook
Facebook

Relaterte artikler

Zagreb

Zagreb er en flott by, sommer som vinter, og en perfekt destinasjon for en langweekend

Les mer

Brac

Med sine 396 kvadratkilometer er Brač den største øyen i Dalmatia, og den tredje største

Les mer

Hvar

Øya Hvar ligger midt i Dalmatia, som en langt og smalt bindeledd mellom fastlandet, øyene

Les mer