23 grunner til å dra til Kroatia

Flere og flere velger det vakre landet ved Adriaterhavet, i mange år har turismen satt nye rekorder.

Konkurransen blant feriedestinasjoner er sterk, så hvorfor skal du velge akkurat Kroatia?

1. Det er varmt.  For et folkeslag som lever med jakken på store deler av året, er det alltid kjærkomment å kunne tilbringe noen uker i badetøy, shorts, sandaler og solbriller.Midt på sommeren er temperaturen gjerne over 40 grader, men man lærer seg fort å finne skygge når solen står høyest på himmelen.

2. Lett tilgjengelig

Flere flyselskaper har direkteruter til Kroatia i sommersesongen. Norwegian, SAS og Apollo har flyr fra mange byer i Norge til Pula i nord, Zagreb, Split og Dubrovnik. Fra en av disse flyplassene rekker du dit du vil i Kroatia.

3. Det er fortsatt rimelig.

Du kommer langt med feriepengene i Kroatia. De har riktignok hatt en svak prisøkning de siste årene, men er fortsatt et lavkostland. På de mest populære destinasjonene som Dubrovnik, Hvar og Trogir er prisene høyere, men man skal ikke så langt utenfor hovedfartsårene før pengene strekker lenger.

4. Game of Thrones.

For de som har fulgt denne enormt populære HBO-serien er Kroatia en “must-visit”-destinasjon. Både Dubrovnik, Trsteno Areboretum, Klis og Trogir er med i serien, og kan besøkes på egenhånd eller via organiserte turer.

http://www.dubrovnik-walking-tours.com/scheduled-tours/game-of-thrones-scheduled-walk/

5. Diocletians palass i Split.

Midt i gamlebyen ligger Diocletians palass som et naturlig sentrum.

Med sin fantastiske atmosfære og særegne arkitektur huser den kafeer, barer og shoppingmuligheter – mange av den underjordiske kjellere. Verdt et besøk!

6. Et av verdens flotteste amfiteatre.

Gamle sagn sier at amfiteateret i Pula ble bygget av feer. Dette var nattens skapninger, og de kunne ikke bli sett av mennesker. Derfor kunne de bare jobbe om natten og måtte forsvinne før den første hanen gol. Amfiteateret ble påbegynt for ca 2000 år siden og er aldri blitt ferdigstilt.

7. Strendene.

Her er det mye å ta av! Store deler av Adriaterhavskysten er strand, men noen er vakrere enn andre. Zlatni Rat på Brac og Punta Rata nord for Makarska ligger på listen over Europas 15 vakreste strender. Noen få steder kan du finne sandstrender, men i all hovedsak er kroatiske strender kjennetegnet av den kritthvite singelen og det krystallklare, azurblå vannet.

8. Nasjonalparkene.

Spektakulære Plitvice og Krka er en opplevelse for guder. Storslått natur, fossefall og vakre innsjøer er noen av ingrediensene i de åtte nasjonalparkene i Kroatia.

9. Kombiner strand med høye fjell

Du kan tilbringe den ene dagen med nesen i saltvann, og være nesten 2000 meter over havet den neste. Langs Adriaterhavet ligger fjellkjede på fjellkjede og vokter det azurblå vannet. Bare en kort kjøretur fra stranden kan du begynne oppstigningen. Biokovofjellene ved Makarska byr på landets nest høyeste fjelltopp, Sveti Jure, som er 1762 meter over havet – bare et steinkast fra stranden.

10. Et paradis for kaffe-elskere

Zagreb er perfekt for en langweekend. Museer, parker og nydelig arkitektur er noe av det byen har å by på. Her er også kaffe svært seriøst, og på de mange små kafeene kan du drikke kaffe av høy kvalitet sammen med de lokale.

11. Et av verdens underligste museum

The Museum of broken relationships (museet for brutte forhold) er fullt av ordinære, dagligdagse gjenstander som tilsynelatende ikke betyr noe. Ved hver gjenstand står en liten plakat som forklarer hvilken rolle objektet har spilt i et forhold som har gått i stykker.

Museet har blitt så populært at det har åpnet en egen filial i Los Angeles.

12. Det hvite hus kommer fra Kroatia

Den helt spesielle fasadesteinen man kan se på kroatiske hus dekker også en av verdens meste kjente bygninger. Fasaden på Det Hvite Hus i Washington kommer nemlig fra øya Brac, som man bl.a. når med ferge fra Makarska og Split.

13. Fantastiske festivaler

Kroatia er et festivalland, og kroatene elsker å by på kulturen sin i alle former. Musikk i alle former, matfestivaler og visuell kunst er noe av det man kan oppleve gjennom en kroatisk sommer. De fleste festivalene foregår naturlig nok utendørs.

14. Hotte partybyer

Hvar by på øya Hvar har i årrekke vært omtalt som “det nye St. Tropez,” og har vært et sted for Europas unge som ønsker et pulserende natteliv. Også Rab lenger nord er kjent for sin gode partystemning.

15. Alt det ukjente

Hvis man er ørlite grann eventyrlysten, har Kroatia utrolig mye å by på. Skjønnheten til de godt besøkte destinasjonene er velkjent, men Kroatia er så mye mer. Landet er fullt av småbyer man kan besøke, og er svært mye mer enn sol og bad. Innover i landet, i Slavonia, finner man en rikholdig og fantastisk mat-tradisjon, og regionen er også kjent for svært gode viner.

16. Alle småbyene

Det er lett å falle pladask for Dubrovnik og Trogir, men det finnes hundrevis av småbyer som også er vel verdt å besøke.

17. Marco Polos fødeland.

Venezia hevder at Marco Polo er deres, men kroatene er standhaftige. I Korcula by kan du besøke det som angivelig er hans fødested og barndomshjem.

18. En av Europas mest smakfulle regioner

Olivenolje, trøfler – både hvite og svarte – og et vidt spekter av velsmakende vin – Istria har alt du trenger for å tilfredsstille ganen!

Enkle pastaretter med lokale råvarer presenteres med den største selvfølgelighet, og er smakopplevelser som går rett i minneboken.

19. Delfiner

Er du på sjøen i området rundt Istria og følger godt med, er sjansen god for at du får se en delfinflokk. Er du skikkelig heldig, kommer det bort og svømmer litt sammen med båten din!

20. Ny og gammel historie

Kroatisk historie går langt tilbake, og er et studium i seg selv. Også de siste årene har satt sitt preg på mange steder i landet. Kroatia var ikke like hardt rammet som sine naboland under konflikten på 90-tallet, men for eksempel Dubrovnik måtte ta en del av trøkken. På innsiden av murene i gamlebyen finner du minnesmerker og bilder fra ødeleggelsene, samt bilder fra gjenoppbyggelsen.

21. Dubrovnik er en destinasjon i seg selv.

Med plass på UNESCOs liste – i tillegg til sin fantastiske atmosfære – er Dubrovnik et sted du ikke kan unngå. Gamlebyen slår pusten av deg, enten du går på muren som omringer byen, eller du spaserer i de mange, smale gatene.

22. James Bond-strand

Så godt som bortgjemt fra omverden, ligger Stinivastranden på Vis perfekt til dersom man ønsker å leke James Bond-skurk. Vis er en liten øy med mye å by på, og er verdt et besøk. To hovedveier, totalt 30 kilometer, så her får du sett mye på en gang.

23. Seiling

Å seile langs den kroatiske kysten kan det vel ikke skrives nok om. Evig tilgang på svak fønvind, azurblått hav, gode badetemperaturer, verdens vakreste solnedgang, praktisk talt tusenvis av ankringsplasser – trenger du flere argumenter? 🙂

Del artikkelen på facebook:

Share on facebook
Facebook

Relaterte artikler

Zagreb

Zagreb er en flott by, sommer som vinter, og en perfekt destinasjon for en langweekend

Les mer

Brac

Med sine 396 kvadratkilometer er Brač den største øyen i Dalmatia, og den tredje største

Les mer

Hvar

Øya Hvar ligger midt i Dalmatia, som en langt og smalt bindeledd mellom fastlandet, øyene

Les mer